Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
ȘTIRI
Miercuri 24 octombrie s-a descis la Muzeul Național al Satului din București expoziția de fotografie Călare în Carpați.
Expoziţia va fi deschisă zilnic în perioada 20-24 octombrie, între orele: 10.00–17.00
Organizatori: Asociaţia de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociaţia Descoperă Natura(Apuseni), Asociaţia EcoRodna (Rodna), Asociaţia Dorna Arini – Turism, Ecologie şi Cultură (Dornelor – Călimani), Comitetul Naţional de Turism Ecvestru CNTE)
CĂLARE ÎN CARPAȚI
Acest site a fost realizat de Asociația de Ecoturism din România în cadrul Proiectului "Călare în Carpați - ecoturism ecvestru în sprijinul comunităților
proiect finanțat de guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului European, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).
FINANȚATOR
Conținutul acestui site web nnu reprezintă în mod necesar poiția oficială a mecanismului financiar SEE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Pentru informații oficiale despre Mecanismul Financiar SEE și Programul Norvegian de Cooperare, accesați www.eeagrants.org.
  MUNȚII RODNEI    
  Munţii Rodnei oferă lacuri glaciare, creste spectaculoase, vârfuri care ating 2300 m, pajişti multicolore, animale sălbatice rare.
Este una dintre cele mai bogate arii protejate din România în privinţa biodiversităţii: există aici 3.300 de specii de floră şi faună şi 19 trasee turistice.

“Găseşti aici privelişti care-ţi taie respiraţia, iar sus în munte poţi auzi marmote” (Ana P.)

În Parcul Naţional Munţii Rodnei trăieşte în libertate o populaţie de peste 130 de exemplare de capre negre. Fauna locală este reprezentată de cocoşul de mesteacăn, marmotă, râs, pisica sălbatică, urs brun, lup etc.
Lacurile glaciare constituie unul dintre elementele caracteristice acestor munţi atrăgând prin frumuseţea lor. Pe versantul nordic, la altitudini de 1800 - 1950 m, există circa 25 de lacuri glaciare: Iezerul Pietrosului, Lacurile Buhăiescu, Lala Mare, Lala Mică şi Lacul Ştiol.
În partea de sud găsim câteva peşteri remarcabile: Izvorul Albastru al Izei, Baia lui Schneider, Cobăşel.
   
  „Călare în Poiana cu narcise”

„Aici poţi traversa călare o creastă de munte şi poţi admira o poiană cu narcise, aşezată pe o suprafaţă de cinci hectare, în vârful muntelui”.

Caracteristici traseu

Număr de zile: 1 zi
Perioade când se organizează: observații narcise: mai – iunie, observaţii peisaj, floră, faună: iunie – octombrie.
Grad de dificultate: mediu
Tip de program: potrivit pentru toate categoriile de călăreţi
Cazarea şi masa se asigură local, în pensiuni turistice sau cabane montane.
Punct de plecare: Cabana Valea Secii, localitatea Valea Vinului, la 6 km de localitatea Rodna.
Descriere traseu: Valea Secii – Poiana cu Narcise – Izvorul Roşu - Valea Secii.

Obiective:

Poiana cu narcise
Este situată pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m şi se întinde pe o suprafaţă de 5 ha. În perioada de înflorire din lunile mai şi iunie, poiana oferă o imagine inedită. Încet-încet, întreaga pajişte de aici devine albă, ca şi cum ar fi căzut pe neaşteptate o zăpadă târzie peste muntele pregătit de primăvară. Covorul alb de narcise este întrerupt ici şi colo de flori de arginţică, genţiană, ceapa ciorii şi brânduşe de primăvară

Lacul Lala Mare
Situat în Căldarea Glaciară Lala, la altitudinea de 1815 m, este cel mai extins lac glaciar din Munţii Rodnei având suprafaţa de 5637 m². În jurul lacului se întâlnesc o serie de plante rare pentru flora României, precum şi unicatul mondial Silene nivalis (Opaiţul Munţilor Rodnei).

Izvorul Roşu – Valea Secii
Găsim aici păduri în care trăiesc împreună specii de arbori larg răspândite (fag, brad şi molid), dar şi ulm de munte, frasin comun, paltin de munte, plop tremurător, mesteacăn, salcie căprească şi, înspre poale, chiar carpen. Zona are pajişti şi stâncării bogate în specii rare: Silene nivalis (opaiţul Munţilor Rodnei) şi floarea de colţ (Leontopodium alpinum).
Valea Secii este un afluent al Văii Vinului şi reprezintă o parte din limita sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Învolburat şi vijelios, pârâul îşi croieşte drum spre poale şerpuind printre stânci. Din loc în loc, de-a lungul lui, pe maluri, întâlnim zăvoaie de anin alb - un adevărat scut împotriva eroziunii cauzate de curenţii repezi şi viiturile care se formează datorită ploilor sau topirii bruşte a zăpezilor. Aceste ecosisteme păstrează limpezi şi reci apele râurilor de munte.

Măgura caselor
A fost descrisă ca „ca o gigantică piramidă cu bazele dreptunghiulare”. Pe culmea ei mai rezistă şi acum urmele unei antice circumvoluţii, în interiorul căreia se ridică, din iarbă, unele resturi de ziduri, iar la poalele ei se văd mai multe movile. Se pare că aceste movile ascund mormane de zgură provenite din topitoriile ce au existat cândva aici, unde se topeau aur şi argint.

Valea Vinului
Sat în Munţii Rodnei, a luat fiinţă în jurul anului 1750, când a fost descoperit aici aur şi argint. Atunci au fost aduse grupuri de colonişti, mineri nemţi, unguri, polonezi, cehi, italieni si români să revitalizeze mineritul şi să extragă metalele preţioase. După închiderea minelor ei au rămas aici, ponderea lor fiind mai mare decât a românilor. Satul Valea Vinului păstrează şi astăzi urmele activităţii de minerit, care a fost închis în intervalul 2005-2007.
   
  Alte activităţie ecvestre în zona Munţilor Rodnei:
  • Plimbare călare în localitatea Valea Vinului
  • Călare la Cascada Cailor şi Lacul Ştiol
  • Plimbare cu trăsura pe traseul Valea Vinului – Rodna
  • Plimbare cu sania pe traseul Valea Vinului – Rodna.
   
  Alte activităţi de tip ecoturistic:
  • Drumeţie
  • Observare floră şi faună
  • Schi de tură
  • Turism cultural şi balnear
   
  Contact:

apnmr@bistrita.rosilva.ro;
parcrodna@email.ro
   
  Centre de vizitare, puncte de informare:

Sediul Administraţiei Parcului National Munţii Rodnei – localitatea Rodna, jud. Bistrita Nasaud şi punctul de Lucru Borşa, oraş Borşa, jud. Maramureş.
   
  Informaţii parc:

Sediu
: Rodna, str. Principală, nr. 1445, cod 427245, jud. Bistriţa Năsăud
Tel. 0263 377715; Fax 0263 377181
Punct de lucru: loc. Borşa, Str. Zorilor, Nr. 2, Jud. Maramureş , Tel./Fax 0262 344775
www.parcrodna.ro
   
       

 
 
     
  ©Asociația de Ecoturism din România
Website Design by NOISENLIGHT MEDIA