Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
ȘTIRI
Miercuri 24 octombrie s-a descis la Muzeul Național al Satului din București expoziția de fotografie Călare în Carpați.
Expoziţia va fi deschisă zilnic în perioada 20-24 octombrie, între orele: 10.00–17.00
Organizatori: Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Asociaţia Descoperă Natura(Apuseni), Asociaţia EcoRodna (Rodna), Asociaţia Dorna Arini – Turism, Ecologie şi Cultură (Dornelor – Călimani), Comitetul Naţional de Turism Ecvestru CNTE)
CĂLARE ÎN CARPAȚI
Acest site a fost realizat de Asociația de Ecoturism din România (AER) în cadrul Proiectului "Călare în Carpați - ecoturism ecvestru în sprijinul comunităților
proiect finanțat de guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului European, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).
FINANȚATOR
Conținutul acestui site web nnu reprezintă în mod necesar poiția oficială a mecanismului financiar SEE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Pentru informații oficiale despre Mecanismul Financiar SEE și Programul Norvegian de Cooperare, accesați www.eeagrants.org.
  DESPRE ECOTURISM    
  Definiția ecoturismului adoptată și promovată de AER

Ecoturismul este o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura. Ecoturismul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- conservarea si protectia naturii;
- folosirea resurselor umane locale;
- caracter educațional, respect pentru natura prin constientizarea turistilor si a comunitatilor locale;
- impact negativ minim asupra mediului natural, cultural si social.
   
 
Principiile de ecoturism


Următoarele principii au fost stabilite si promovate de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), pe baza a doua modele internationale: Programul de Acreditare pe Natura si Ecoturism dezvoltat de Asociatia de Ecoturism din Australia, si Nature's Best, sistemul de certificare al Asociatiei de Ecoturism din Suedia. In abordarea AER, aceste principii ar trebui sa fie puse in aplicare de catre cei care ofera produse ecoturistice, dar si de cei care planifica dezvoltarea unei zone bazate pe ecoturism.

  1. Ecoturismul se desfasoara in cadrul naturii si se bazeaza pe experienta directa si personala a turistilor in natura.
  2. Ecoturismul contribuie la o mai buna inelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locala traditionala, atat pentru vizitatori cat si pentru comunitatea locala.
  3. Ecoturismul ofera cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservarii naturii si dezvoltarii durabile. Produsul ecoturistic se desfasoara si este condus astfel incat sa protejeze si sa puna in valoare mediul natural si cultural in care se desfasoara.
  4. Ecoturismul contribuie in mod pozitiv la protejarea ariilor naturale. Ecoturismul ofera modalitati practice pentru bunul management si protectia ariilor naturale (spre exemplu oferirea ajutorului financiar in actiunile de reabilitare a ariilor naturale, strangerea deseurilor lasate de turisti sau contributii indreptate catre organizatiile de conservare).
  5. Ecoturismul ofera contributii durabile privind dezvoltarea comunitatilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpararea de bunuri si servicii locale si folosirea facilitatilor locale.
  6. Ecoturismul trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunității locale vizitate si sa contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale. Activitatile de ecoturism ofera in acelasi timp contributii constructive pe termen lung acestor comunitati.
  7. Ecoturismul trebuie sa raspunda așteptărilor turiștilor. Potentialii eco-turisti au un nivel inalt de educatie si de asteptari, asadar gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esential.
  8. Marketingul pentru ecoturism oferă clienților informații complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate si a gradului de satisfacere a turistilor.

   
 
 
       

 
 
     
  ©Asociația de Ecoturism din România
Website Design by NOISENLIGHT MEDIA