Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
ȘTIRI
Miercuri 24 octombrie s-a descis la Muzeul Național al Satului din București expoziția de fotografie Călare în Carpați.
Expoziţia va fi deschisă zilnic în perioada 20-24 octombrie, între orele: 10.00–17.00
Organizatori: Asociaţia de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociaţia Descoperă Natura(Apuseni), Asociaţia EcoRodna (Rodna), Asociaţia Dorna Arini – Turism, Ecologie şi Cultură (Dornelor – Călimani), Comitetul Naţional de Turism Ecvestru CNTE)
CĂLARE ÎN CARPAȚI
Acest site a fost realizat de Asociația de Ecoturism din România în cadrul Proiectului "Călare în Carpați - ecoturism ecvestru în sprijinul comunităților
proiect finanțat de guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului European, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).
FINANȚATOR
Conținutul acestui site web nnu reprezintă în mod necesar poiția oficială a mecanismului financiar SEE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Pentru informații oficiale despre Mecanismul Financiar SEE și Programul Norvegian de Cooperare, accesați www.eeagrants.org.
  MUNTII APUSENI    
  Apusenii sunt munţi blânzi, acoperiţi de păduri pline de taine şi de păşuni ce hrănesc nenumărate turme de animale. Pădurile de foioase şi conifere alternează cu păşuni care adună aproape întreaga floră a Europei: arnica, bujorii de munte şi mii de alte plante medicinale alcătuiesc o adevărată farmacie a naturii, oamenii de aici fiind mari cunoscători şi utilizatori ai plantelor medicinale.
În umbra pădurilor îşi găsesc adăpostul urşi, lupi, râşi şi cerbi carpatini. Păsări felurite îşi fac aici loc de cuibărire: berze neagre, raţe şi porumbei sălbatici îşi duc traiul în ochiurile de apă din Șesul Padis.
În Munţii Apuseni aşezările omeneşti permanente urcă până aproape de vârfurile cele mai înalte.
Cătunele aşezate pe platoul de la Ocoale — Scărişoara, la 1.350 m, sunt printre cele mai înalte aşezări din ţară.
În munţi, animalele cresc în libertate aşa cum şi oamenii înţeleg să îşi trăiască viaţa. Liberi. „Găseşti zeci de cai alergând printre tufele de ienupăr pe Creasta Cârligatelor, ca şi cum ei ar stăpâni cerurile şi pământul”.

Regatul peşterilor din România
Adevăratul mister al Apusenilor se deschide în subteran, spre inima pământului. În Parcul Natural Apuseni există nu mai puţin de 1500 de peşteri şi avene. Aici au fost descoperite desene rupestre paleolitice datate la peste 25000 de ani vechime: şapte desene în cărbune, reprezentând doi rinoceri, un bizon, un posibil mamut, un cal, o gravură şi o figură rotundă stilizată. Cercetarea lor este în derulare.
   
  „Călare prin Apuseni”

Număr de zile: 7
Perioade când se organizează:
tot anul, mai puţin puţin iarna pentru traseele de altitudine
Grad de dificultate:
mediu
Tip de program: poate fi adaptat tuturor categoriilor
Cazarea şi masa:
local, în pensiuni turistice sau, la cerere, în cazul turismului de aventură, în corturi.
Contact
: Asociaţia Descoperă Natura, www.ridingadventures.ro/
Punct de plecare: Localitatea Doda Pilii, de la Centrul de vizitare al Parcului Natural Apuseni.

Ziua 1: Doda Pilii – Padiş , 35 km
Obiective: Cetăţile Ponorului, Lumea Pierdută, Şesul Padiş
Platoul Padiş - Apele din platou sunt colectate şi străbat platoul pe dedesubt ieşind la lumina în Poiana Ponor, creând, la debite mari, lacul temporar. De aici, printr-un ponor, apa dispare, din nou, pe sub pământ, pentru a reveni la lumină în Valea Cetăţilor, de unde va intra în întunericul Cetăţilor Ponorului.
Cetăţile Ponorului - Cetăţile Ponorului reprezintă cel mai grandios fenomen carstic al României. Imensul portal al Cetăţilor Ponorului, sugerează o ogivă gotică devenită un simbol al peşterilor Munţilor Apuseni. Molizii aninaţi în pereţi sunt singurul termen de comparaţie pentru uriaşa dimensiune a portalului şi a peretelui în care este săpat.
Lumea Pierdută - Denumită aşa datorită sălbăticiei sale din trecut, Lumea Pierdută reprezintă un platou împădurit, mărginit de Pârâul Ursului, Pârâul Sec şi culmea sudică a Vârfului Gârdişoara. Priveliştea ascunde câteva avene impresionante (Avenul Negru, Avenul Gemănata cu un pod natural deasupra), această „Lume pierdută” adăpostind cea mai mare populaţie de urşi din parc.
Șesul Padiş - Situat la o altitudine medie de 1225 m, Şesul Padiş se constituie într-un veritabil platou carstic, aproape plan, „ciuruit” de numeroase doline, unele cu lacuri, altele cu pâlcuri de molizi. Prin acestea se drenează apele de precipitaţii ce vor ieşi apoi la lumina zilei în Poiana Ponor prin Izbucul Ponor sau în Valea Boga. O deschidere impresionantă, presărată cu mici ochiuri de apă ce reflectă culorile cerului, loc de cuibărire pentru păsări.

Ziua 2: Doda Pilii-Răchiţele , 26 km
Obiective: Valea Stanciului, Cascada Vălul Miresii, Peştera Şuşman
Pe vale se intră din comuna Răchiţele, drumul fiind flancat de versanţi şi apă. Pe finalul văii, pereţii devin abrupţi, impresionanţi. Este semnul apropierii de cascada Vălul Miresii - o cascadă în două trepte cu o marmită de eroziune cu un diametru de zece metri. În peretele opus se zăreşte, la înălţime, intrarea în peştera Șuşman, denumită astfel după cel ce s-a ascuns acolo de securitate mai bine de 15 ani, constituind un simbol al rezistenţei anticomunistei.

Ziua 3: Doda Pilii-Poiana Călineasa , 32 km
Obiective: Târg popular tradiţional din Poiana Călineasa în jurul sărbătorii de Sânziene, pe 24 iunie a fiecărui an.

Ziua 4: Doda Pilii- Ghiurcuţa, 16 km
Obiective
: Lacul de acumulare Beliş-Fântânele
Creat între 1970-1974, pe locul unui fost sat. La debite scăzute, turnul vechii biserici sparge luciul apei. Lacul are 9,8 kmp şi o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m.

Ziua 5: Doda Pilii- Valea Firii, 15 km
Obiective
: Peştera Valea Firii
În spatele portaului peşterii din Valea Firii se ascund peste 40 km de galerii subterane şi există un potenţial de dezvoltare aproape dubluAici e locul unde se învaţă tehnicile de supravieţuire: şcoală de noduri, tiroliană.

Ziua 6: Doda Pilii-Cheile Someşului Cald, 20  km
Obiective: Cheile Someşului Cald
Cheile Someşului Cald oferă privelişti pitoreşti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboară până în patul văii. Pe lângă numeroasele puncte de belvedere pot fi vizitate canionul Moloh, Peştera Uscată, Peştera Honu, Peştera Tunelul Mic, precum şi „zidul" de calcar de 110 m al Cuciulăţii peste care se zăreşte creasta ce leagă culmile Piatra Arsă, Piatra Grăitoare, Vârful Briţei şi Piatra Tâlharului, continuând spre Vlădeasa.

 Ziua 7: Doda Pilii-Scărişoara, 25 km
Obiective: Gheţarul Scărişoara
Adăposteşte cel mai mare depozit de gheaţă fosilă din ţară: 75.000 mc.
Lungimea totală a peşterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime şi 60 de metri în diametru. La baza avenului se găseşte poarta propriu-zisă a peşterii care dă acces la o sală imensă, numită Sala Mare, cu un diametru de aproximativ 47 m, ce se continuă spre NV cu alte două săli dispuse una în continuarea celeilalte: Sala Mică şi Biserica. Peştera este vizitabilă.
În aceeaşi zi se face şi o vizită la un meşter dogar-printre ultimii meşteri care mai ştiu face lemnul să vorbească.

Acest traseu poate fi parcurs şi pe diferite componente în funcţie de cererea turiştilor şi de gradul de instruire a acestora în practicile ecvestre.
   
  Alte activităţie ecvestre în parcul Apuseni
  • Traseu ecvestru de creastă pe Masivul Muntele Mare , 4 zile
  • Traseu ecvestru de creastă pe Masivul Vlădeasa
  • Plimbări cu căruța sau sania la Scărișoara, Mărișel sau Doda Pilii.
   
  Alte activităţi de tip ecoturistic:
  • Călătorii în Lumea Poveştilor din Apuseni
  • Observări de floră şi faună
  • Excursii culturale
  • Explorarea peşterilor
  • Cicloturism
   
  Contact:  www.apuseniexperience.ro    
  Centre de vizitare, puncte de informare: Există trei centre de vizitare şi informare turistică: pe Platoul Padiş şi în localităţile Gârda de Sus şi Doda Pilii. Noul sediu administrativ al Parcului Natural Apuseni în localitatea Sudrigiu (jud. Bihor) este în construcţie.    
  Informaţii parc:

Sediu:

Sudrigiu, Comuna Rieni, Romania, 417419
www.parcapuseni.ro
Email: office@parcapuseni.ro
Tel. : 0372/702242
Fax: 0259/329339
   
       

 
 
     
  ©Asociația de Ecoturism din România
Website Design by NOISENLIGHT MEDIA